• Home
 • Support
 • Frequently asked questions

Veelgestelde vragen

1. Wat is polyvinyl chloride (PVC, vinyl or Plastic) raamfolie?

PVC is de afkorting van Polyvinylchloride en één van de meest gebruikte kunststoffen ter wereld. Het is een stabiele, inerte en flexibele kunststof. Wat PVC zo interessant maakt in vergelijking tot andere kunststoffen, is dat de grondstoffen betaalbaar zijn en dat pvc makkelijk te bewerken is. Bovendien is PVC bijzonder stabiel, slijtvast, licht en duurzaam. 

Op de markt zijn drie soorten kunststof in gebruik:

Ieder type is vernoemd naar de wijze van fabricatie (productie methode).

De samenstelling van de basis ingrediënten van alle drie de soorten PVC is identiek. Het verschil ligt in de kwaliteit van de oppervlaktefinish die de mate van optische helderheid bepaald.

Het intensief gepolijste oppervlak van het ‘geperste’ PVC is de beste finish die op dit moment verkrijgbaar is maar is niet zo flexibel als de Geëxtrudeerde en de Gekalenderde PVC.  Daarom wordt de geperste PVC in plaatvorm geleverd en de andere twee PVC’s op rollen.

Het meest verkochte product bij Wendt is PVC raamfolie. Afhankelijk van het gebruik en toepassingen zijn verschillende soorten PVC mogelijk. De PVC raamfolie wordt universeel toegepast in de maritieme, tenten of industriële toepassingen.

2. Wat is Achilles CSM?

Achilles CSM Rubberdoek wordt onder andere gebruikt voor het vervaardigen van opblaasboten en andere maritieme toepassingen waar rubberdoek gebruikt kan worden. CSM rubberdoek dankt zijn naam aan de toplaag van CSM (Chloorsulfonpolyethyleen Rubber).

Achilles is één van de weinige bootbedrijven die zelf CMS rubberdoek voor boten vervaardigen.

Het CSM rubberdoek van Achilles bestaat uit vier lagen:

 • Het dubbellaagse neopreen aan de binnenzijde zorgt voor optimale luchtdichtheid.
 • De kern van nylon/polyester garandeert duurzaam en langdurig gebruik van uw rubberboot.
 • De buitenste laag is versterkt met Achilles CSM en is beter bekend als Hypalon®.

Hypalon ® rubber is de meest gebruikte term om CSM rubber aan te duiden. Hypalon® is een geregistreerd merk van DuPont. Hypalon® werd rond 1947 ontwikkeld bij DuPont en de naam heeft zich ontwikkeld tot soortnaam voor alle CSM, ook dat van andere fabrikanten die andere merknamen hanteren. DuPont zelf is in april 2010 gestopt met het produceren van Hypalon.

Bij het produceren van RIBs of opblaasbare boten biedt een CSM of Hypalon® buitenlaag een betere chemische weerstand, ozon- en lichtbestendigheid, hitteveroudering dan PVC.


De specifieke weerstand tegen uitdagende weersomstandigheden en de uitstekende lage gasdoorlatendheid stellen CSM voor als de beste optie voor de productie van opblaasbare boten voor alle omgevingen, maar vooral in zeeweringen. Omdat Hypalon® ook goed bestand is tegen zoutwater.

3. Wat betekent de (S) of (PHR) waarde aangegeven op de datasheets?

PVC Raamfolie is beschikbaar in verschillende hardheden. Als er over de hardheid of souplesse (flexibiliteit) van transparante PVC raamfolie wordt gesproken wordt dit uitgedrukt in termen van ‘hand’ of ‘PHR’.

PHR staat voor Parts per Hundred Rubber. Dit is een maat gebruikt door chemici in de rubberindustrie.
Wanneer thermohardende harsen en harsen worden gemengd, is het belangrijk dat de juiste hoeveelheid verharder wordt gebruikt om een bepaalde hardheid te behalen. Deze hardheid wordt uitgedrukt in H of S.

De meest voorkomende hardheden van ons PVC raamfolie zijn 3S en 4S. Dit betekent echter niet dat één van de type hardheden van folie beter is. Het heeft vaak te maken met een bepaalde voorkeur of toepassing van degene die de folie verwerkt.

Zo wordt 2S in Zuidelijke Europese landen vaker gebruikt in verband met de hogere temperaturen waardoor PVC raamfolie zachter wordt.

Overzicht van HAND and PHR waardes. Hoe groter de PHR waarde des te zachter de folie is.

Schaal van hardheid van raamfolies:

21 PHR - 4H
25 PHR - 3H
29 PHR - 2H
33 PHR - H
37 PHR - S
41 PHR - 2S
45 PHR - 3S (meest voorkomend)
47 PHR - 3,5S
49 PHR - 4S (meest voorkomend)
53 PHR - 5S
55 PHR - 5,5S
57 PHR - 6S
59 PHR - 6,5S
61 PHR - 7S
65 PHR - 8S

4. Krimpt PVC Raamfolie?

Alle materialen reageren op de omgevingstemperatuur dus ook de Achilles PVC raamfolie. Bijna alle stoffen zetten uit wanneer ze warm worden en krimpen wanneer ze afkoelen. Het fenomeen van inkrimping bij hogere temperatuur wordt negatieve thermische expansie genoemd (NTE). De materialen die dit doen, hebben meestal een heel ingewikkelde structuur. Naast warme temperaturen hebben koude temperaturen ook invloed op PVC raamfolie. Dit betekent dat er een minimale krimp ontstaat voor lage temperaturen in zowel de lengte als de breedte. De PVC raamfolie van Wendt is goed bestand tegen krimp bij hoge temperaturen en hebben een gemiddelde krimp tussen 2-3%. Folie krimpt in beide richtingen.

Als oplossing hebben we samen met Achilles de Vinistar Low Shrink ontwikkeld een lage krimp PVC raam folie ontwikkeld die zelfs bij extreem hoge temperaturen weinig krimp vertoont – tot 60 graden Celsius 0% krimp. Bij koude temperaturen krimpt onze Achilles PVC raamfolie 0,03% bij -50 Celcius.

Gebruikt u geen Vinistar Low Shrink PVC raamfolie dan raden het aan om de PVC raamfolie 24 uur voor de verwerking van de rol te halen.

 

 

5. Is PVC Raamfolie UV-gestabiliseerd / Verkleurt Achilles PVC raamfolie?

Ja, alle Achilles PVC Raamfolies zijn UV-gestabiliseerd. In praktijk betekent dit dat onze PVC Raamfolies goed bestand zijn tegen UV- straling.

Onze PVC folies kunnen gemiddeld 10000 uur in de directe zon. Dit is getest met de zogehete  “wheatherability hours” test. Dit is een methode om de UV-stabiliteit van PVC folies te testen. Dit betekend dat onze PVC raamfolie 2-3 jaar meegaan voordat de folies door het zonlicht gaan verkleuren.

Daarnaast filtert onze PVC Raamfolie circa 93% van schadelijke UV-Stralen (A-B straling). Bij te veel blootstelling aan UV-Stralen kan dat schadelijk zijn voor de huid. Dus een extra voordeel voor de PVC raamfolies van Wendt dat deze de schadelijke UV-stralen filteren.

6. Wat betekenen de aangegeven waarden op de datasheets?

Trekkracht: De kracht in Newton, die nodig is om 1cm materiaal te breken. Getest op 1cm van de dikte van het productiemateriaal. Hoe hoger het getal hoe meer kracht nodig is om het materiaal te breken hoe sterker het product.

Treksterkte : is een maatstaf om de mechanische eigenschappen van een materiaal te classificeren. Dit wordt uitgedrukt in N (Newton) en geeft aan hoe goed een material bestand is tegen de effecten van rek. De hoeveelheid kracht in N (Newton) die is nodig om een scheur in het geteste materiaal te krijgen.

100% Elasticiteit: De kracht in N (Newton) die nodig is om materiaal van 1cm x 1cm twee keer zo groot uit te rekken. Deze test is hetzelfde en op dezelfde manier berekend als de trekkracht test. De elasticiteit hangt af van wat de gebruiker nodig heft voor het product of waarvoor het product gebruikt wordt. Hoe hoger het getal hoe harder het materiaal is en hoe meer kracht nodig is om het materiaal uit rekken.

Lengte rek : De hoeveelheid toename in lengte, gerapporteerd als een percentage van de oorspronkelijke lengte. Het materiaal wordt op rek gebracht tot er een breekpunt bereikt is. Hoe hoger het getal, hoe meer een materiaal kan worden uitgerekt..

Cold Crack: PVC wordt hard en broos als het wordt blootgesteld aan kou. Zoveel zelfs dat het materiaal kan barsten of splitsen. Dit effect wordt 'cold crack' genoemd. Het moment waarop de PVC-vensterfilm scheurt bij een temperatuur onder 0 en wordt aangegeven in graden Celsius.

Licht doorlatendheid: Hiermee wordt aangegeven hoeveel licht of transparantie een materiaal beschikt. Op de datasheets wordt dit in een percentage uitgedrukt, hoe hoger de percentage hoe meer licht een folie doorlaat en transparanter die is.

Surface resistivity: is de weerstand tegen lekstroom langs het oppervlak van een isolerend materiaal. Volumeweerstand is de weerstand tegen lekstroom door het lichaam van een isolerend materiaal. Hoe hoger de oppervlakte / volumeweerstand, hoe lager de lekstroom en hoe minder geleidend het materiaal is.

Static decay Time (sec):

Oxygen Index: 

M.D.: Deze afkorting refereert naar de richting van de PVC raamfolie M.D. : Machine Direction (Lenghtwise). Dit is de Rollengte van de raamfolie.

T.D.: Deze afkorting refereert naar de richting van de PVC raamfolie T.D. : Transverse Direction (Crosswise) dit is de rolbreedte.

7. Is de folie geschikt Achilles PVC raamfolie geschikt om te plakken op een raam om te voldoen aan brandveiligheid eisen?

Nee, Achilles PVC raamfolie  is niet geschikt om op ramen te plakken om zo te voldoen aan de brandveiligheidseisen.

De PVC raamfolie beschikt over een Duits B1 (DIN 4102) en Franse M2 certificaat voor vuur vertragendheid. Door de PVC raamfolie op ramen te plakken wordt niet voldaan aan de specifieke brandveiligheideisen die gelden voor gebouwen en vast constructies.

8. Wat betekent REACH conform?

REACH is een Europese verordening over de productie van en handel in chemische stoffen. Het beschrijft waar bedrijven en overheden zich aan moeten houden. REACH staat voor: Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen. Deze verordening geldt voor alle landen van de Europese Unie.

Producenten en importeurs van chemische stoffen moeten alle stoffen registreren die ze produceren of importeren. Bij de registratie moet de producent of importeur onder meer aangeven of de stof schadelijk is voor mens of milieu. En hoe een gebruiker veilig met de stof om kan gaan.

Achilles heeft de productie van folies aangepast om aan de strenge normering van REACH te voldoen. En neemt hiermee zijn verantwoordelijkheid tegenover mens en milieu. Want met deze nieuwe formulering wordt de impact op het milieu en de schadelijkheid voor het menselijk leven tot een minimum beperkt.
Alle Achilles-producten worden nu vervaardigd met een veiligere, milieuvriendelijkere formulering. Deze positieve stap is slechts een andere reden waarom Achilles het voortouw neemt in de productie van transparante PVC-producten.”

9. Wat houdt B1 of M2 vuurvertragendheid van PVC Raamfolie in?

Een aantal van onze Achilles PVC Raamfolies hebben de eigenschap vuurvertragend te zijn. Een vuurvertragende folie kan helpen om de verspreiding van vlammen te vertragen of te voorkomen. Openbare evenementen, winkelcentra, theaters of zorginstellingen moeten voldoen aan de eisen van de brandweer. Een vuurvertragende folie kan hierbij helpen om aan die eisen te voldoen.

In Europa bestaat er een vastgelegde norm voor brandveiligheid. Dit is de EN1350-1 classificatie voor brandwerendheid.
Er zijn zeven Euro-brandklassen: A1, A2, B, C, D, E en F.
Waarbij klasse A1 de beste prestaties kent, namelijk onbrandbaar en klasse F zeer brandbaar is.

Euroklasse Inhoud:

 1. A1 & A2 Niet of nauwelijks bijdrage aan de ontwikkeling van een brand
 2. B Een zeer kleine bijdrage tot brand
 3. C Beperkte bijdrage tot brand
 4. D dragen bij tot de ontwikkeling van brand
 5. E dragen bij tot de ontwikkeling van brand en kunnen slechts een minimale
  ontstekingsbron weerstaan
 6. F dragen in hevige mate bij tot de ontwikkeling van brand, voldoen aan geen enkele van bovenstaande kwalificatie en/of wordt toegekend aan bouwmaterialen zonder de benodigde testrapportages

Vuurvertragende folies van Wendt met officiele Duitse B1 (DIN 4102) en Frans M2 certificaten zijn:

Bovendien beschikt onze in Verenigde Staten geproduceerde Achilles PVC Raamfolie over het Amerikaanse MVSS302 (Federal Motor Vehicle Safety Standards) certificaat.

 • Crystal View FR - 0,75mm x 183cm x 30m - 3S

Heeft u een behoefte aan een specifiek certificaat voor vuurvertragendheid waar onze producten momenteel nog niet over beschikken, dan kunnen we samen bekijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

10. Hoe kan ik Achilles PVC raamfolie lassen (verwerken)?

Achilles PVC Raamfolie kan op verschillende manieren worden verwerkt. Per industrie verschilt het.

 • Stikken of naaien
 • Hete lucht las
 • Hoogfrequent

In kleinere tenten en bootkappen/sprayhoods wordt PVC raamfolie vaak gestikt of genaaid.
Grotere raamopening zoals bij veranda zeilen en partytenten wordt gelast. Dit kan zijn een hoog frequent las of door middel van hete lucht.
Tegenwoordig wordt kopse kant lassen steeds populairder omdat de las minder zichtbaar is en het de aanzicht van bijvoorbeeld een veranda zeil optimaliseert.

*De Achilles Vinistar Scratch Resistant and Achilles Seiden F zijn niet te lassen en dat raden we ook af.*

11. Hoe wordt Achilles PVC raamfolie verpakt en verzonden?

Achilles PVC raamfolie wordt altijd aangeleverd op een rol en is verpakt in een witte kartonnen doos ter bescherming van het materiaal. Op de doos staat ook altijd het Achilles Logo.

De hoeveelheid PVC Raamfolie op de rol verschilt en is afhankelijk van de dikte en breedte van de rol. Belangrijk is dat de rollen niet te zwaar worden en makkelijk te bewerken blijven. Daarom optimaliseren we verpakking voor verwerking.

In basis worden alle leveringen op een pallet geplaatst en verzonden. Voor bestellingen van 1 rol die 30kg of minder als 30kg wegen werkt Wendt met verschillende koeriers diensten en wordt deze los verzonden per rol binnen Nederland en Europa.

12 Hoe kan ik een “sample” (staal) PVC raamfolie bestellen?

Door naar onze product pagina te gaan. Hier vindt u een overzicht PVC raamfolies die het best overeenkomt met uw wensen. Door op het knopje “verstuur mij een sample” te klikken en uw gegevens achter te laten, zorgen wij dat u binnen 5-7 werkdagen een sample ontvangt.

Mocht u op zoek zijn naar een materiaal en die kunt u niet in ons overzicht vinden neem dan gerust contact met ons op dan kunnen we kijken wat we voor u kunnen betekenen.

13. Mijn folie heeft één witte waas – Wat kan ik hieraan doen?

Een witte waas op folie treedt vaak op als de folie een lange tijd in ene vochtige omgeving heeft gestaan of niet goed heeft kunnen drogen en is opgeborgen. Dit betekent dat PVC raamfolie vocht heeft opgenomen en hierdoor een witte waas is ontstaan.

Door de PVC raamfolie goed te laten drogen zal de witte waas op termijn zelf minder worden en in veel gevallen helemaal verdwijnen. We raden altijd aan de PVC raamfolie goed te laten drogen voordat het wordt opgeborgen en ook niet in langdurig op een vochtige oppervlak te plaatsen. De beste tips voor het omgaan met PVC Raamfolie en CSM Rubberdoek leest u hier en hier.

Een andere mogelijkheid is dat de PVC raamfolie reageert op het de samenstelling van een ander materiaal of stof. Probeert u voor zichzelf te achterhalen op welk moment de witte waas in ontstaan en of er een bepaalde stof in aanmerking mee is gekomen. Door dit in de toekomst te voorkomen zal de witte waas ook minder worden.

Hier kunt u meer lezen over de onderhoud van PVC Raamfolie.


Heeft u nog vragen?

Zijn uw vragen niet beantwoordt? Neem dan vrijblijvend contact op met ons door te bellen naar +31 (0) 252 516 938 of stuur ons een bericht dan nemen wij contact met u op.

Contact

Wendt Agenturen BV
Achter de Watertoren 11
2182 DV Hillegom
Netherlands

Telephone: +31 (0) 252 516 938 
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Follow us

Newsletter

Geef je op voor onze nieuwsbrief.


1994 - 2020 | Wendt Agenturen BV